De rug verdelen we in de onderrug (lumbaal), bovenrug (thoracaal) en nek (cervicaal). De nek heeft een eigen onderdeel.

 

Rugklachten

 

 

De Rug

De rug verdelen we in de onderrug (lumbaal), bovenrug (thoracaal) en nek (cervicaal). In dit onderdeel kijken we naar de lumbale en thoracale wervelkolom. De lumbale wervelkolom bestaat uit 5 wervels L1-5 en de thoracale wervelkolom bestaat uit 12 wervels T1-12 + 12 ribben.

De rugklachten kunnen we verdelen in A-specifieke rugklachten of specifieke rugklachten. A- specifieke klachten houden in dat het ontstaan van de klacht niet exact duidelijk is en specifieke rugklachten kunnen zijn een spit, instabiliteit, hernia, kanaalstenose, ischias en piriformis syndroom.

A-specifieke rugklachten

A-specifieke rugklachten zijn klachten waarbij niet direct duidelijk is waar deze vandaan komen. Er zijn geen bijzonderheden bij beeldvormend onderzoek zoals röntgen of MRI-scan. De klachten of pijn in de rug kunnen er uit het niets zijn of worden langzaam steeds iets erger. Vaak komen deze klachten door een verkeerde houding, verhoogde spierspanning, stress, verkeerde beweging, instabiliteit, etc.

Fysiotherapie is gericht op het inzicht geven in de oorzaak van de rugklachten, bevorderen van de beweeglijkheid, advies in houding, verminderen van spierspanning en triggerpoints. Dit in combinatie met oefentherapie. Deze therapie is gericht op de beweeglijkheid, rekbaarheid van spieren, kracht en stabiliteit van de spieren en wervels van de rug.

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling/triggerpoints, oefentherapie en medical taping.

Spit

is geen exacte diagnose, maar een verzamelnaam voor A-specifieke rugklachten. De klachten ontstaan acuut en er is geen duidelijke oorzaak. Bij spit worden vaak pijnklachten in de onderrug ervaren, stijfheid, stralende pijn in billen en soms benen, bewegingsbeperking zoals bukken of moeilijk opstaan.

Het zijn vervelende klachten die uw dagelijkse activiteiten snel kunnen beïnvloeden. U hoeft zich echter geen zorgen te maken, bewegen binnen de pijngrens en lichte rekoefeningen zijn goed om te doen.

Fysiotherapie is gericht op de beweeglijkheid van de wervels, verminderen van spierspanning in de onderrug, advies in houding en juiste oefeningen.

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling/triggerpoints, oefentherapie en medical taping.

Instabiliteit

Instabiliteit van de wervelkolom is vaak een belangrijke oorzaak van rugklachten. Er bevinden zich 3 soorten spieren in de rug. De globale stabilisatoren, globale mobilisatoren en lokale stabilisatoren. .

  • De globale mobilisatoren zijn de grote spieren die zorgen voor de grote bewegingen van de wervelkolom.
  • De globale stabilisatoren zijn de grote spieren die de bewegingen controleren en dus voor stabiliteit zorgen.
  • De lokale stabilisatoren zijn de kleine spieren tussen en bij de wervels zelf. Deze zorgen dat de wervels t.o.v. elkaar stabiel en in een rechte lijn bewegen. Dat betekent dus dat de wervels onderling van elkaar niet veel verschuiven.

Bij instabiliteit van de onderrug zie je vaak dat de lokale stabilisatoren verzwakt zijn en niet goed functioneren. Hierdoor krijg je overbelasting van andere structuren in de rug, omdat de wervels niet goed in een lijn blijven. Andere structuren gaan compenseren, maar kunnen de wervelkolom zelf niet stabiel houden. Dit veroorzaakt rugklachten.

Oorzaak:

Instabiliteit wordt vaak veroorzaakt door het verkeerd aanspannen van spieren, verkeerde houding, een disfunctie in wervels en overbelasting. Ook kunnen trauma’s zorgen dat er schade aan de wervels, kapsels en banden komt of is er sprake van slijtage of artrose waardoor er instabiliteit ontstaat.

Symptomen:

Bij instabiliteit ervaart men vaak zeurende pijn, een moe gevoel in de rug, opstartpijn, spierspanningen, verminderde beweeglijkheid en moeite met draaien/keren/opstaan.

Fysiotherapie is gericht op advies van houding, het juist aanspannen van spieren en oefentherapie om de lokale stabilisatoren stabieler/sterker te maken.

Therapieën: Fysiotherapie en oefentherapie.

Ischias 

Ischias is een zenuwpijn in de langste zenuw van het lichaam (de nervus Ischiadicus) die niet constant aanwezig is, maar bij sommige bewegingen opgewekt wordt. De betreffende zenuw ontspringt in je onderrug en loopt via de bil naar de achterzijde van het been.

Oorzaak:

Ischias ontstaat door druk of irritatie op de nervus Ischiadicus. Het klachtenbeeld zit tussen spit en een hernia in. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op Ischias: inactiviteit, slechte algemene fitheid, disfunctie in beweging, overbelasting, stress, hernia, slijtage of een stenose.

Symptomen:

Bij Ischias ervaren mensen schietende, zeurende of stekende pijn in het verloop van de zenuw. De pijn kan branderig aanvoelen, spierkrampen in bil/been, pijnscheuten waardoor het moeilijk rechtop zitten is en een verdoofd gevoel tot tintelingen in been, voet en tenen.

Fysiotherapie is gericht op het inzicht geven in klachten, advies in oefeningen en houding, het verminderen van spanning in de spieren en beweeglijkheid bevorderen.

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling/triggerpoints en oefentherapie.

Hernia (Hernia nucleus pulposus)

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf (discus) tussen de rugwervels. De tussenwervelschijf is een kraakbenige ring die tussen de wervels zit in de rug. Wanneer deze ring scheurt kan er een uitstulping ontstaan, als dit doorzet en er druk komt op de zenuw spreken we van een hernia. De anatomische naam is een Hernia Nuclei Pulposi Cervicaal.

Een hernia in de rug komt het meest voor in de onderrug (lumbaal) en minder in de bovenrug (thoracaal). Dit komt omdat er in de thoracale wervelkolom minder beweging zit en de tussenwervelschijven platter en kleiner zijn.

Oorzaak:

De oorzaken van een hernia zijn vaak slijtage of artrose van de wervels en tussenwervelschijven, langdurige overbelasting, verkeerd bewegen, houding, erfelijkheid of andere langdurige rugproblemen.

Symptomen:

Bij een hernia in de onderrug worden er over het algemeen voordien al lage rugklachten ervaren. Nadien volgt er pijn, uitstralende pijn naar de bil, been en voet, krachtsverlies, verlammingsverschijnselen en toenemende pijn bij niezen, hoesten en persen.

Bij een hernia in de bovenrug worden er over het algemeen voordien al klachten ervaren in de bovenrug of borst. Nadien volgt er pijn onder de schouderbladen die uitstraalt langs de ribben, verminderd gevoel op de borstkas, spasticiteit in benen, incontinentieverschijnselen en gevoelsverlies in romp/benen.

Fysiotherapie is gericht op het inzicht geven in de ernst van de hernia, optimaliseren van de beweeglijkheid, zodat de uitstulping zo min mogelijk druk geeft op de zenuw, verbeteren van de stabiliteit en kracht van de rug en advies in houding en aanpassen van activiteiten.

Therapieën: Fysiotherapie, revalidatie en oefentherapie

(Kanaal) Stenose

Bij een stenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen bekneld raken. Als we ouder worden slijten de wervels, dit gaat bij de een sneller dan bij de ander. Door de slijtage en wrijving groeit er nieuw bot aan, verdikken de wervels en ontstaan er soms uitstulpingen. Het wervelkanaal wordt dan te nauw voor de zenuwen die daar doorheen lopen.

Als het wervelkanaal zelf vernauwd is spreken we van een spinale kanaalstenose.

Als de opening vernauwt en de zenuwwortel daar knelt spreken we van een forminale stenose.

Oorzaak:

Een stenose komt met name voor bij oudere mensen. Het heeft vaak een degeneratieve oorzaak. Als uw rug langdurig op dezelfde manier belast is, kan dit invloed hebben op het ontstaan van een stenose. Ook osteoporose of een hernia kunnen een oorzaak zijn van een stenose.

Symptomen:

Bij een stenose ervaren mensen pijn in de billen en laag in de onderrug bij lopen of staan, een moe gevoel in het been of beide benen, gevoelloosheid, tintelingen of branderig gevoel in benen, spasmes of kramp in benen.

Klachten ontstaan vaak net na het lopen of staan, mensen gaan hierdoor vaak voorover lopen. Bij bukken, hurken of zitten verbreden uw wervelkanalen en verminderen de klachten.

Fysiotherapie is gericht op het advies geven in houding, oefeningen en aanpassen van activiteiten, het verminderen van spierspanningen en verbeteren van beweeglijkheid. Daarnaast kan het verbeteren van kracht en stabiliteit ook bijdragen aan het verminderen van klachten.

Therapieën: Fysiotherapie, revalidatie en oefentherapie

Overige rugklachten

Bij overige rugklachten of vragen kunt u contact opnemen met onze praktijk, wij informeren u graag.

Andere pijnklachten

De rug verdelen we in de onderrug (lumbaal), bovenrug (thoracaal) en nek (cer