• Decrease font size
  • Default font           size
  • Increase font size
Geschiedenis

Dr. Mezger

Dr. Mezger, grondlegger van de fysiotherapie

Domburg dankt een deel van zijn bekendheid aan Dr. Joh. G. Mezger (1838-1909), een internationaal bekende arts en vanaf 1885 een vaste gast in Domburg. Hij behandelde zijn cliënten uit heel Europa, in de zomermaanden, in Domburg en zette het als kuuroord internationaal op de kaart. Hij was toen al wijd en zijd bekend, tot in vorstelijke en adellijke kringen van Europa. Vooral zijn 'wetenschappelijke massage' en doordat hij als eerste fysiotherapie toepaste, maakte hem beroemd. Zijn cliënten volgden hem waar hij ging. Door Dr. Mezgers komst volgden vele adel en welgestelden, en werden er kapitale villa's in de duinen opgetrokken. Dit zorgde voor de, rond de eeuwwisseling, arme Domburgers voor een leuke bijverdienste. Omstreeks 1900 was Domburg uitgegroeid tot een chique badplaats. 'Domburg vindt als gezondheidsoord in Europa zijns gelijken niet,' schreef Mezger. Enkele namen die Domburg aandeden in deze periode zijn; de Duitse bankiersfamilie Sommerhof (villa Sommerhof, helaas afgebrand in 1949), Fam. Aldenbruck von Bruhl (Eau de Cologne tycoon), Prinses Wilhelmina, de Russische vorst Stroganoff en Koningin Sophie van Zweden. Dat de kustplaats van 1900 tot 1920 ook Jan Toorop, Piet Mondriaan en andere kunstenaars van naam trok, had behalve met het veelgeroemde 'Zeeuwse licht' zeker ook met de aanwezigheid van een kapitaalkrachtig publiek te maken.

 

Totaaltherapie

In België bestond de cursus totaaltherapie, waarbij veel fysiotherapeuten werden opgeleid tot therapeuten die de mens als geheel behandelden. Hierbij werd gebruik gemaakt van kennis en technieken uit de tape/ bandagering, de osteopathie, de cranio-sacraaltherapie, de manuele therapie, de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), de orthomoleculaire geneeskunde en de Ayurveda (klassieke India geneeskunst). Deze cursussen werden begin jaren negentig van de vorige eeuw, vanwege het succes, ook gegeven in Nederland. De keuze hierbij viel op Domburg, o.a. vanwege zijn / haar unieke ligging aan het strand met bossen en duinen. Er werd ook een praktijk gestart voor totaaltherapie, die aan de opleiding verbonden was. Eerst in hotel 'Nehalennia', later in een woonhuis in Domburg. Sinds de opening van vrije-tijdscentrum/ kuuroord 'de Parel' is de praktijk daar voortgezet. De combinatie van praktijk met daarbij de mogelijkheden die 'de Parel' biedt op het gebied van kuur, ontspanning en activiteiten ten bate van het welzijn van de cliënten blijkt een goede constructie.

 

Revalidatie P. de Ridder

Met instemming en goedkeuring van Petra de Ridder, korfbalster bij TOP Arnemuiden hieronder een filmpje van haar revalidatie met TOM Centrum Domburg.

 

Zoeken